13 Ekim 2016 Perşembe

Detoksla Bir Tatlı Huzur Bulmak





Ne için yiyoruz? Sadece aç olduğumuz için ve doymak için mi? Açlık hissi dışında en önemli faktör tat alma duygusu ve bol bol çiğneme ihtiyacı aynı zamanda... Peki, zihin dörtnala beş duyunun ardından koştururken zihnin sakinleşmesini gözlemlemek ve bedensel rahatlama sağlamak nasıl olurdu sizce?

Beden, zihin, duygular bir bütündür. Yediklerinizle ve bedenle başlayan detoks; doğru ve yardımcı uygulamalar kullanılarak hayata geçirildiğinde sadece bedensel değil zihinsel ve duygusal yani bütünsel olarak bir arınma sürecini de  beraberinde getirir.
Sürekli asidik gıdalarla beslenmek, stres, bedende biriken toksinler vücut pH oranını 7 nin altına düşürerek asidik hale getiriyor. Bu asidik ortam hastalıkların oluşmasına uygun bir ortam sağlıyor, vücut kendini yenileyip onaramıyor,  kronik yorgunluk oluşuyor ve enerji azalıyor. Sağlıklı bir yaşam ve en önemlisi de sağlıklı yaş almak adına "Tabağınıza ne geliyor? Midenize ne gidiyor?" farkında olmak ve farkındalıkla yaşamak esas olan... Bununla birlikte belirli dönemlerde yapılan detoks ve beraberinde detoksa yardımcı uygulamalar ile bütünsel sağlığınız ve içsel huzurunuz için çok önemli bir adım atabilirsiniz.
Detoks esnasında toksinlerin atılmasına yardımcı olmak, beden-zihin-duygusal bütünlüğü hissetmek ve daha verimli sonuç almak için yapılması gerekenler vardır.

Bunlar:

    Bol Su Tüketimi: Bedenin, %60-70’i sudan oluşur. Bedenin dışsal temizliğinde nasıl su ve sabun kullanıyorsak içsel arınma ve temizlikte de içtiğiniz suyun önemi çok büyüktür. Toksinlerin bolca atıldığı detoks sürecinde bu önem daha da artmaktadır. Aslında sadece detoks yaparken değil tüm yaşantımızda içtiğimiz suyun miktarı; yüksek ph oranı ve durağan depolanmış değil akan su olması gibi faktörlerden oluşan suyun kalitesi hayati önem taşımaktadır. Su geçtiği yerlerdeki bilgiyi, duyguyu taşır ve size getirir. İçtiğimiz suyu özenle seçelim.
    Egzersiz: İnsan organizması bedensel, ruhsal, duygusal bir bütün ve yapılan her türlü değişiklikte maksimum faydanın sırrı bütünleşmekten geçiyor. Detoks esnasında doğada hafif yürüyüşler yapmak, bedeni esnetmek, nefes egzersizleri ile bol oksijen almak, yoga, meditasyon ve gevşeme çalışmaları ile bütünleşmek olmazsa olmaz...
Ø  Karaciğer, Böbrek, Bağırsak Temizliği: Bedende en fazla toksin biriktiren, tıkanıklar yaşanan iç organlar karaciğer, böbrekler ve bağırsaklardır. Detoks sürecinde bu organların temizlenmesine yönelik uygulamaları uzman gözetiminde yapmak arınmanın önemli bir diğer parçasıdır. Ayrıca detoks yaparken bağırsakları mucize bakteriler probiyotiklerle de desteklemek gerekir.
Ø  Cilt ve Deri: Deri en büyük organımızdır. Detoks sürecinde deriden toksinlerin atılmasına yardımcı olabiliriz. Deri gözeneklerinin açılmasını sağlayan ve kontrollü şekilde uygulanan sauna, hamam, buhar banyosu, masaj uygulamaları bu süreçte toksin atımına yardımcı olacaktır.

Bunlar olmadan yapılan şeyin adı da detoks olur ancak eksik ve yarım kalır. Detoks sadece yediğine içtiğine dikkat etmek ya da yeni trend olduğu gibi iki gün önce tıka basa yedikten sonra iki gün sonra sadece sıvı tüketmek demek değildir. Amaç bedeninize şok etkisi yaratıp zihinsel ve duygusal olarak yoksunluk sendromu ile strese girmek değil, yavaş bir geçiş süreci ile bedeni arındırmak ve bu arınma sonrasında farkındalığın yükselmesi ile sağlıksız alışkanlıklara yavaş yavaş veda etmektir. Aksi takdirde yapılan uygulamanın şok diyetlerden bir farkı kalmayacak yoksunluk sendromu ile uzaklaşılan sağlıksız alışkanlıklara daha şiddetli olarak geri dönülecek, içsel huzuru yakalamak yerine huzursuzlukla karşılaşılacaktır.

Detoksla Gelen Mucizeler

Detoks sürecinin sağladığı bedensel, duygusal, zihinsel faydalara gelince;

Bedensel: Sindirimi zor ve ağır gıdaların sürekli tüketilmesi ile sindirim sistemi yorulur. Detoks süreci organların dinlenip tazelenmesine fırsat verir ve vücuda yeni toksik madde alınmadığı için sistemimiz de mevcut birikenleri atmak üzere çalışır. Biriken toksik maddelerin atılması ile vücut yenilenme ve iyileşme sürecini daha efektif olarak gerçekleştirir. Hastalık durumunda oluşan iştahsızlık hali de bu nedenledir ve vücudun doğal denge ve savunma mekanizmasıdır.

Duygusal: Bedensel durumumuz düşüncelerimizi, duygularımızı etkiler ve bu etki davranışlarımıza yansır. Bedende biriken toksinler kronik yorgunluk, ağırlık hissi ile birlikte olumsuz düşüncelerin artmasına sebep olur. Olumsuz düşünceler olumsuz duyguları yaratır; olumsuz duygular davranışları etkileyerek tahammülsüzlük, stres, öfke vb. duygular içeren olumsuz davranışlara sebep olur.

Zihinsel ve Ruhsal: Beden ve zihin bir bütündür. Bedende hissettiğiniz kronik yorgunluk zihinsel olarak da hissedilir. Toksik maddeler vücutta biriktikçe beden sertleşir; eğilip bükülmekte dengede durmakta zorlanır.  Bu bedensel durum zihne de yansır; zihinsel olarak da daha sabit, dengeli olmayan, yeniliklere kapalı ve depresif bir hal ortaya çıkar. Detoks sonrası bedende yaşanan arınma zihni de etkiler; kişi rahatlar, gevşer ve sakinleşir.

Sindirim sistemini zorlayan gıdaların tüketimi ile sağlanan enerjinin çoğu onları sindirmek için kullanılır. Detoks ile sindirime harcanan enerji minimuma indiği için zihinsel enerji artar. Bu durum zihnin daha pratik çalışması; öğrenme, algı ve hafıza yeteneğinde artışı beraberinde getirir. Zihinsel enerji artarken bedensel enerji düşer. Bu nedenle detoksun bedensel aktivitenin minimum olduğu dönemlerde yapılması tercih edilmeli ve ruhsal olarak da bir içe dönüş yolculuğu fırsatı olarak değerlendirilmelidir.
Sağlıkla kalın..



2 yorum:

  1. Bloğunuza bayıldım mehtap hanım. İnsanın içini açıyor. Bende aydınlanıyorum gün geçtikçe. Dünya da aydınlanıyor. Sizin gibi insanları gördükçe mutluluktan uçuyorum. Bu denli hassas düşünen ve bildiklerini paylaşan. Teşekkür ederim yazdıklarınız ve paylaştıklarıniz icin. Yolunuz aydınlık olsun hep. Benden bloğuma beklerim. veganminimal@yahoo.com

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için katkım olabilirse ne mutlu bana. Siz de iyi ki varsınız, hemen ziyaret ediyorum bloğunuzu.

    YanıtlaSil